Blogs

Wanneer Is Mijn Kind Klaar voor een Typecursus?

Een veelvoorkomende vraag onder ouders is: wanneer moet mijn kind beginnen met een typecursus? De leeftijd is een factor, maar er zijn nog meer overwegingen om ervoor te zorgen dat uw kind succesvol een typecursus kan doorlopen.

De Juiste Leeftijd voor Typen

Hoewel de algemene aanbeveling is om rond 8 jaar te beginnen, begrijpen we dat kinderen uniek zijn. Om met een typecursus te starten moet uw kind goede basisvaardigheden in lezen en schrijven hebben, omdat je bij een typecursus nu eenmaal veel met lezen en typen. Daarnaast helpt het ook enorm als je handen groot genoeg om alle letters te kunnen komen. Als laatste is concentratie en motivatie heel erg belangrijk om een typecursus succesvol af te ronden. Hieronder zullen we al deze aspecten nog iets meer toelichten. Na het lezen van deze tekst kunt u bepalen wat de juiste leeftijd voor uw kind is om te beginnen met typen

Basisvaardigheden Lezen en Schrijven

Het is belangrijk dat uw kind goed kan lezen en schrijven voordat hij/zij begint met typen. Typen draait om letters, woorden en zinsbouw. Dus, als je kind comfortabel is met lezen en schrijven, is het het juiste moment om te beginnen met een typecursus. Als uw kind dyslexie heeft, of moeite heeft met lezen, kunt u een typecursus kiezen die een speciale dyslexie versie heeft waarin woorden worden voorgelezen, er meer tijd is om te lezen of waarin speciale dyslexie lettertypes worden gebruikt. Lees hier meer over wat dyslexie lettertypes zijn. Bij TypeMission kunnen kinderen gebruik maken van extra tijd en worden alle teksten weergegeven in een dyslexie lettertype.

Concentratievermogen met Korte, Gerichte Lessen

Typen vereist concentratie. In het begin moet uw kind actief nadenken over waar de verschillende toetsen zich bevinden. Na verloop van tijd ontwikkelt zich spiergeheugen, waardoor uw kind zonder na te denken de juiste toetsen kan aanslaan. Dit kost tijd, en daarom duren typecursussen meestal minimaal 20 weken. Door dagelijks kort te oefenen, ontwikkelt uw kind snel dit spiergeheugen. Onze lessen zijn ontworpen met modules van ongeveer 10-15 minuten per dag, zodat kinderen de hele module geconcentreerd blijven. Heeft uw kind een langere concentratieboog, dan hij/zij doorgaan met de volgende module. Als u niet weet of uw kind genoeg concentratie heeft om 10-15 minuten te typen, raden wij u aan om eerst eens de proefles te proberen. Deze kunt u hier samen met uw kind spelen.

Motivatie is De Sleutel tot Succes

Motivatie is cruciaal. Zonder dat uw kinderen zelf gemotiveerd zijn moet u elke keer uw kinderen achter hun broek aan zitten wat voor veel frustratie bij u en uw kind zorgt. Precies om deze reden hebben bij TypeMission er alles aan gedaan om uw kind te motiveren om de cursus af te maken. Dit doen we door middel van spannende verhalen, typespelletjes, punten en een ‘winkel’ waarin dingen kunnen kopen met de verdiende punten. Deze motivatie methodes worden ook wel gamification genoemd. Door middel van gamification zorgen wij dat uw kind de cursus wilt afmaken.
Wat ook helpt is dat uw kind zelf ook echt wil leren typen. In de wereld van vandaag moeten kids al op jonge leeftijd aan de bak met huiswerk op de computer. Dus, als uw kind al schooltaken op de computer moet maken, is dit hét moment om te beginnen met een typecursus. Uw kind zal namelijk zelf merken dat blind typen ervoor zorgt dat het computerhuiswerk een stuk sneller klaar is. Let op, zorg wel dat uw kind met een typcursus begint voordat de huiswerkberg te hoog wordt en ze geen tijd meer over hebben voor typecursus.

Conclusie

Dus wanneer moet uw kind beginnen met een typecursus? Dat hangt erg af van uw kind, maar over het algemeen zien wij dat kinderen beginnen tussen de 8 en 13 jaar. Echter, er is dit geen strikte leeftijd. Het is zelfs een goed idee om jonge kinderen bekend te maken met het toetsenbord, zelfs als ze nog niet alle motorische vaardigheden hebben ontwikkeld. Typen is een waardevolle vaardigheid die kinderen voorbereidt op de digitale wereld en helpt bij de ontwikkeling van lees-, schrijf- en typevaardigheden.